bykvu.com / главные новости

Свежие новости Украины и мира. Главные новости дня. Читайте последние новости на #Буквы.
Страна: Украина
Адрес: bykvu.com

Все новости дня

16.01 / 17:55
Facebook люди Telegram спецслужбы СБУ встановила особи росіян, причетних до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі
СБУ.Внаслідок ракетного удару загинуло щонайменше 40 людей, зокрема три дитини. Постраждало 75 людей, з яких 14 діти.
16.01 / 17:30
Facebook люди Telegram спецслужбы СБУ встановила особи росіян, які причетні до ракетного удару по житловому будинку у Дніпрі
СБУ.Внаслідок ракетного удару загинуло щонайменше 40 людей, зокрема три дитини. Постраждало 75 людей, з яких 14 діти.
16.01 / 15:31
Facebook технологии Telegram Удар по багатоповерхівці у Дніпрі: кількість загиблих зросла до 40 осіб
ДСНС України.Станом на 13:00 врятовано 39 осіб (з них 6 дітей), натомість загинуло 40 осіб.Фото: ДСНС УкраїниЗазначено, що травмовано внаслідок удару 75 осіб, зокрема 14 дітей. Рятувальники отримали 46 повідомлень про безвісно зниклих осіб, з яких перебування 12 осіб вже встановлено.Психологи ДСНС надали допомогу 98 постраждалим.Продовжуються пошуково-рятувальні роботи.
16.01 / 15:25
общество самит дети и родители Дом и интерьер Серед зниклих безвісти після влучання ракети у Дніпрі – захисниця «Азовсталі»
Русана Бабкіна.“Моя мама, сестра та бабуся були в тому самому під’їзді дому на Набережній Перемоги, в який сьогодні влучила російська ракета”, – розповіла вона. Русана Бабкіна згадала свою останню перед трагедією розмову з матір’ю – вона мала бути на службі, але лишилася вдома через ГРВІ:“Останній раз 14.01.2023 р. я говорила з мамою телефоном о 15:07 2 хв.
16.01 / 15:25
Facebook технологии Telegram политика Викрадення росіянами предметів мистецтва й артефактів в Україні є найбільшим пограбуванням з часів Другої світової — NYT
 The New York Times.У статті йдеться, що росіяни хочуть позбавити Україну її культурної спадщини. Українські слідчі ще продовжують рахувати втрати, тому кількість викрадених речей, ймовірно, зростатиме.
16.01 / 15:08
Facebook технологии Telegram Удар по багатоповерхівці у Дніпрі: кількість загиблих збільшилася до 40
ДСНС України.Станом на 13:00 врятовано 39 осіб (з них 6 дітей), ще загинуло 40 людей.Фото: ДСНС УкраїниЗазначено, що травмовано внаслідок удару 75 осіб, серед яких 14 дітей. Рятувальники отримали 46 повідомлень про безвісно зниклих осіб, з яких перебування 12 осіб встановлено.Психологи ДСНС надали допомогу 98 постраждалим.Продовжуються пошуково-рятувальні роботи.
16.01 / 14:24
Facebook Telegram оборона 242 дні боротьби: 16 січня країна вшановує захисників Донецького аеропорту
Букви.Бої за Донецький аеропорт розпочалися 26 травня 2014 року після того, як бойовики “ДНР” захопили термінал.Понад 8 місяців українські військові, об’єднавши спільні зусилля, відчайдушно тримали оборону і довели, що сила духу українців сильніша та могутніша за російську зброю. Руїни диспетчерської вежі, фото: Getty ImagesВійськові, добровольці, волонтери та медичні працівники затято протистояли ворогу понад 242 дні, допоки захисникам довелося відступити та покинути руїни термінала після ряду вибухів, влаштованих російськими гібридними силами.Фото: Facebook| Сергій ЛойкоУкраїнські воїни тримали периметр летовища в буквальному розумінні — до останнього набою. За цим подвигом спостерігав увесь світ.“242 дні українські військовослужбовці, добровольці й волонтери боронили Донецький аеропорт у російській війні проти України.
16.01 / 08:38
Facebook люди Telegram Влучання ракети по будинку в Дніпрі: загинуло 35 осіб, серед них 2 дітей
Валентин Резніченко.Уже майже 40 годин триває рятувально-пошукова операція – розбирають завали зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки у Дніпрі.  Цієї ночі з-під завалів рятувальники дістали ще кількох загиблих. Уже відомо про 35 загиблих, серед яких 2 дітей. 39 осіб врятовані, 75 – поранені. З-поміж поранених 14 дітей.Ще 35 мешканців будинку зникли безвісти.
16.01 / 08:28
Facebook Telegram золото оборона Протягом 15 січня Росія завдала 2 ракетних удари та здійснила понад 55 обстрілів – Генштаб
Генштабу ЗСУ.Минулої доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається.Противник веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках та зазнає значних втрат у живій силі.За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Краснополівка, Спірне, Сіль, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне, Майорськ та Мар’їнка на Донеччині.На Волинському, Поліському, Сіверському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Середина-Буда, Павлівка, Кіндратівка та Попівка Сумської області та Стариця, Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Бударки, Вовчанськ, Стрілеча, Красне Перше, Огірцеве, Тернова, Хатнє і Тополі на Харківщині.На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони 23 населених пунктів.
16.01 / 01:29
общество буря протестующие Як західні товари потрапляють до Росії: у NYT розповіли про довгі черги вантажівок через Грузію
The New York Times.Щодня караван вантажівок розтягується на кілометри гірським шосе в Грузії, недалеко від кордону з Росією. З кожним днем здається, що черга стає довшою.Вантажівки чекають днями зі своїм вантажем — автомобільними деталями, промисловими матеріалами, хімікатами, навіть папером для чайних пакетиків — щоб перетнути кордон під час подорожі, яка зазвичай починається в Туреччині та закінчується в російських містах, де західні товари мають великий попит.Війна проти України перервала багато торговельних зв’язків Росії з Європою, але економіка країни-агресорки швидко внесла корективи, знайшовши альтернативні шляхи для імпорту.
15.01 / 22:34
президент оборона держава Панченко, Лоза та Корчевніков – Зеленський ввів у дію санкції проти російських пропагандистів
23/2023 оприлюднила пресслужба Офісу президента.Відповідно до статті 107 Конституції України глава держави постановив увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 січня 2023 року “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.Водночас контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО.У переліку міститься 198 діячів російських медійників та артистів, проти яких вводять персональні санкції на 10 років.Зокрема, до списку потрапили: Юрій Лоза, Ірина Аллегрова, Лариса Доліна, Вікторія Дайнеко, Жанна Бадоєва, Пилип Кіркоров, Дмитро Білан, Олександр Буйнов, Андрій Кончаловський, Ангеліна Вовк, Дмитро Пучков, Яна Рудковська, публіцист Микола Старіков, Борис Корчевніков, Григорій Азарьонок, Дана Борисова, Яна Рудковська, Дмитро Дюжев, Дмитро Харатьян, музичний критик Сергій Сосєдов.Також до списку увійшла колишня журналістка каналів Медведчука, колаборантка Діана Панченко.
15.01 / 20:55
Facebook Telegram политика оборона Росіяни ведуть наступальні дії на двох напрямках, натомість обороняються на трьох – Генштаб
зведенні Генерального штабу ЗСУ.Протягом доби противник здійснив 8 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено.
15.01 / 17:44
Facebook Telegram Стало відомо хто дав наказ ударити по по житловому будинку в Дніпрі – через нього не вперше гинуть українці
Про це повідомляється на сторінці в Telegram Міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.Наказ вдарити по житловому будинку в Дніпрі надав російський воєнний злочинець, командир 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку Олег Тимошин. Фото: з відкритих джерелInformNapalm встановив особу командира ще в 2022 році після трагічних подій 27 червня.
15.01 / 17:12
Facebook технологии люди Telegram У Дніпрі кількість загиблих збільшилася до 23: пошук людей під завалами продовжується
міськрада.Відомо про 72 постраждалих, серед яких було 13 дітей. Ще 39 людей врятували.Отримано 43 повідомлення про безвісно зниклих осіб.За словами рятувальників, внаслідок удару зруйновано конструкції двох під’їздів з 9 по 2 поверхи.
15.01 / 17:12
Facebook Telegram Будь-які минулі повідомлення про збиті ракети Х-22 були помилковими – речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат
Юрій Ігнат розповів у коментарях у Facebook.Такі помилки у повідомленнях Ігнат пояснив намаганням різних ресурсів першими дати позитивну новину про збиття:“Скажімо знайшли у полі бійці уламки Х-22 (а інколи навіть не Х-22, а уламки іншої ракети), доповідають наверх: ми збили Х-22! Усі хочуть наввипередки сповістити про це першими на своїх ресурсах. Не перевіряючи, не погоджуючи і так далі.
15.01 / 14:56
политика Шоу бизнес держава Помер грузинський актор і співак, друг України Вахтанг Кікабідзе
Mtavari Arkhi у Facebook.Причина смерті поки що не розголошується.Вахтанг Кікабідзе народився 19 липня 1938 року в Тбілісі, виконавець великої кількості популярних пісень (“Чіто Гвріто”, “Мої роки — моє багатство” тощо). Знімався він у таких радянських фільмах як “Не журись!”, “Зовсім безнадійний”, “Міміно” та “Фортуна”.Після вторгнення Росії в Грузію у 2008 році відкрито підтримував грузинську сторону, а не сторону окупанта, відмовився від ордену “Дружба” та скасував концерти в Москві. Він заявив, що поважає російський народ, але в зв’язку з військовими діями РФ проти Грузії — не може приймати нагороди і виступати з концертами.
15.01 / 13:50
люди закон держава Арестович «розкрився як українофоб з гебешною риторикою та відвертими кремлівськими наративами» – Оксана Байло
Оксана Байло написала у Facebook.Арєстовіч — чорт. Коли я написала це вперше, десь півроку тому, від мене видалилося приблизно 100 людей. Пишу про це знову і наполягаю, бо це опудало ще піде в президенти і ми всі прозріємо з того, який відсоток українців може за нього проголосувати.Розібрала його тези з останнього інтерв’ю буквально на атоми — нижче: теза Арєстовіча (мова оригінала збережена), в дужках — мій розбір тези.
15.01 / 13:23
Facebook технологии Telegram политика Влучання ракети по будинку в Дніпрі: загинула 21 особа, розшукують ще 40
Кирило Тимошенко.14 січня в під час масованої ракетної атаки росіяни влучили у багатоповерховий будинок у Дніпрі, внаслідок чого знищили під’їзд, під завалами опинилися десятки людей.Протягом ночі та весь ранок рятувальники разом з місцевими розбирали завали, аварійно-рятувальні та пошукові роботи тривають досі, на місці досі гасять пожежі.Станом на 11:30 відомо про 21 загиблого (серед них – 1 дитина), 71 особу травмовано (серед них 13 дітей).
15.01 / 12:07
общество жертва Дом и интерьер «Я нічого не відчуваю, окрім великої пустоти всередині» – коментарі жертви ракетної атаки у Дніпрі
Про це повідомляє Анастасія в себе на сторінці в Instagram.Анастасія Швець втратила домівку внаслідок обстрілу Дніпра. “Мого дому, усього життя і спогадів немає більше. Нема кота, не відомо, що з батьками”. – коментує Анастасія.
15.01 / 10:57
ООН политика самит Постпред Росії в Радбезі ООН відкинув пропозицію мирного саміту, завивши, що Україна «збиралася напасти на Москву» – ISW
Інститут вивчення війни (ISW).Пресслужба Інституту вивчення війни назвала заявили Небензі щодо статусу України як агресора, зокрема її наміру напасти на столицю РФ, сміховинними.Небензя заявив, що війна Росії в Україні припиниться лише тоді, “коли загроза Росії перестане виходити з території України” і коли припиниться “дискримінація російськомовного населення” в Україні. ISW заяви про дискримінацію російськомовних називає інформацію операцією, що спрямована на виправдання вторгнення.Небензя повторив наратив Кремля про те, що відмова України визнати незаконну анексію Росією окупованих українських територій та відносини з Заходом загрожують Росії.Він також наголосив, що українські зв’язки із Заходом (а не, звісно ж, вторгнення та окупація Росією) підривають суверенітет і культурну ідентичність України.Російський постпред також повторив стару пропагандистську тезу про те, що це саме Україна не зацікавлена у перемовинах і не являє собою нічого, окрім воєнного придатка НАТО.
15.01 / 10:57
президент политика оборона Росія підвищує призовний вік для публічного уникнення «часткової мобілізації» – британська розвідка
Міністерства оборони Великої Британії.Голова комітету Держдуми Росії з оборони Андрій Картаполов запропонував з весни 2023 року збільшити граничний вік призову на військову службу з 27 до 30 років. За його словами, цей крок дозволить забезпечити оголошене раніше 30% збільшення чисельності російських сил.Минулого року президент РФ Володимир Путін заявив, що підтримує такий крок.
15.01 / 09:44
ООН политика самит Постпред Росії в Радбезі ООН відкинув пропозицію мирного саміту, завивши, що Україна «збирався напасти на Москву» – ISW
Інститут вивчення війни (ISW).Пресслужба Інституту вивчення війни назвала заявили Небензі щодо статусу України як агресора, зокрема її наміру напасти на столицю РФ, сміховинними.Небензя заявив, що війна Росії в Україні припиниться лише тоді, “коли загроза Росії перестане виходити з території України” і коли припиниться “дискримінація російськомовного населення” в Україні. ISW заяви про дискримінацію російськомовних називає інформацію операцією, що спрямована на виправдання вторгнення.Небензя повторив наратив Кремля про те, що відмова України визнати незаконну анексію Росією окупованих українських територій та відносини з Заходом загрожують Росії.Він також наголосив, що українські зв’язки із Заходом (а не, звісно ж, вторгнення та окупація Росією) підривають суверенітет і культурну ідентичність України.Російський постпред також повторив стару пропагандистську тезу про те, що це саме Україна не зацікавлена у перемовинах і не являє собою нічого, окрім воєнного придатка НАТО.
15.01 / 09:26
Facebook люди Telegram Ракетна атака у Дніпрі: ДСНС виявили 18 загиблих, серед них – дитина
пресслужба ДСНС і очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.14 січня в під час масованої ракетної атаки росіяни влучили у багатоповерховий будинок у Дніпрі, внаслідок чого знищили під’їзд, під завалами опинилися десятки людей. Протягом ночі рятувальники разом з місцевими розбирали завали.Зараз виявлено 18 загиблих, 73 особи поранені, доля ще 40 осіб лишається невідомою.
15.01 / 09:04
Facebook люди Telegram Ракетна атака у Дніпрі: ДСНС виявити 18 загиблих, серед них – дитина
пресслужба ДСНС і очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.14 січня в під час масованої ракетної атаки росіяни влучили у багатоповерховий будинок у Дніпрі, внаслідок чого знищили під’їзд, під завалами опинилися десятки людей. Протягом ночі рятувальники разом з місцевими розбирали завали.Зараз виявлено 18 загиблих, 73 особи поранені, доля ще 40 осіб лишається невідомою.
15.01 / 08:44
Facebook Telegram золото оборона Росія не полишає намірів повністю окупувати Донецьку область – Генштаб ЗСУ
Генштабу ЗСУ.Протягом минулої доби противник завдав 3 авіаційних та 57 ракетних ударів, здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі.Для завдання ракетних ударів по столиці та інших населених пунктах України ворог застосував зенітні керовані ракети С-300/С-400. Також здійснив 41 пуск крилатих ракет повітряного і морського базування та керованих авіаційних ракет, що є високоточною зброєю.
14.01 / 22:46
люди закон оборона Важкі бої за Соледар тривають. ЗСУ продовжують відбивати атака росіяни — Генштаб
Про це повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ у Facebook.Зазначається, що російські окупанти, не маючи успіхів на полі бою, продовжують знищувати інфраструктуру та помешкання цивільного населення. Завдають ударів по населених пунктах, порушуючи чи не усі норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.14 січня російська ракета влучила у житловий багатоквартирний будинок у місті Дніпро.
14.01 / 22:22
Facebook люди Telegram Обстріл Дніпра: кількість поранених зросла до 64
Про це повідомив голова ДОР Микола Лукашук у Telegram.“Дніпро, удар російської надзвукової крилатої ракети Х-22 з дальнього бомбардувальника Ту-22м3. На дану годину внаслідок удару загинуло 5 осіб, з них — 1 дитина, врятовано 35 осіб, з них — 6 дітей, травмовано 64 особи, з них — 14 дітей”, — сказав Лукашук.Також ще один удар став у Кривому Розі. Лукашук зазначив, що ймовірно — російська ракета Х-59.
14.01 / 21:14
Facebook люди президент Telegram Обстріл Дніпра: кількість поранених зросла до 60, розбір завалів триватиме всю ніч
Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко у Telegram.За його словами, вже майже 60 осіб поранено через влучання російської ракети у багатоповерхівку. Резніченко зауважив, що 12 з них — діти.Наразі триває рятувальна операція.Також Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні заявив що розбір завалів у Дніпрі триватиме всю ніч: “Ми боремось за кожну людину”, — сказав голова держави.ДОВІДКА.
14.01 / 20:58
Facebook Telegram самит 14 січня ППО збила 25 із 38 ворожих ракет
Про це повідомляє пресслужба Повітряних Сил ЗСУ у Facebook.Зазначається, що близько 13:00 ворог здійснив пуски крилатих ракет Х-101/Х-555 із восьми стратегічних бомбардувальників Ту-95 з району Каспійського моря та ракет “Калібр” із надводних кораблів та підводних човнів з акваторії Чорного моря.“Усього — 23 крилаті ракети повітряного та морського базування”, — йдеться в повідомленні. У Повітряних Силах також зауважили, що в той самий час в повітряному просторі на різних напрямках спостерігалась активність ворожої тактичної авіації. Крім того, із винищувачів Су-35 здійснено 5 пусків керованих авіаційних ракет Х-59.Також випущено п’ять крилатих ракет Х-22 із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3.
14.01 / 20:15
Facebook Telegram оборона Головнокомандувач ЗСУ: зранку столицю атакували зенітними керованими ракетами С-300 з північного напрямку
Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Telegram.За його словами, пізніше росіяни застосували високоточну зброю. Йдеться про крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555, Х-22, крилаті ракети морського базування “Калібр”, а також керовані авіаційні ракети Х-59, — по об’єктах критичної інфраструктури України.Залужний додав, що загалом ворог здійснив близько 28 пусків крилатих ракет різного базування та 5 пусків керованих авіаційних ракет.“Силами та засобами Повітряних Сил Збройних Сил України у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони знищено 18 крилатих ракет та 3 керовані авіаційні ракети”, — йдеться в повідомленні.Нагадаємо, що сьогодні, 14 січня у Дніпрі під час масованої ракетної атаки росіяни влучили у багатоповерховий будинок, внаслідок чого знищили під’їзд.
14.01 / 19:03
Facebook Telegram Молдовські прикордонники знайшли уламки ракети на своїй території
Про це повідомиляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ Молдови.Зазначається, що після масованих бомбардувань України Росією патруль прикордонної поліції Молдови виявив вдень 14 січня прикордонного сектору Ларга залишки ракети, випущеної внаслідок російських повітряних ударів по Україні.Також у МВС опублікували світлини уламка ракети. На тлі інциденту збільшили кількість поліційних патрулів у прикордонній зоні з Україною, а також вжили негайних заходів щодо захисту району та оповіщено службу порятунку.Фото: МВС Молдови“Це вже третій випадок падіння на територію Молдови уламків ракет через обстріл України.
14.01 / 15:12
Facebook погода Telegram Прем’єр-міністр Великої Британії підтвердив передачу Україні танків Challenger 2
йдеться у повідомленні пресслужби уряду Великої Британії.14 січня Сунак та Зеленський провели телефонну розмову, під час якої обговорили поточний стан російсько-української війни, коли послідовні перемоги ЗСУ відкинули росіян назад та посилили військові і моральні проблеми РФ.Сторони погодились, що цей момент потрібно використати для прискорення глобальної військово-дипломатичної підтримки України.Ріші Сунак, своєю чергою, наголосив на прагненні Сполученого Королівства посилити підтримку України, зокрема шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем.Зеленський та Сунак також привітали рішення інших країн, зокрема Польщі, яка нещодавно оголосила про надання Україні роти танків Leopard.“Прем’єр-міністр підкреслив, що він і весь уряд Великої Британії будуть інтенсивно працювати з міжнародними партнерами, щоб швидко надати таку підтримку, яка дозволить Україні скористатися їхньою перевагою, виграти цю війну та забезпечити тривалий мир”, – резюмували у пресслужбі британського уряду.ДОВІДКА: Challenger 2 – основний бойовий танк сухопутних військ Великої Британії.Його основні характеристики:– розміри – довжина 8,3 м, ширина 3,5 м, висота 2,49 м;– вага – від 64 до 75 тонн;– швидкість – 40-60 км/год.;– екіпаж – 4 людини;– основна зброя – нарізна гармата калібру 120 мм та 43 набої для неї;– додаткова зброя – ланцюгова спарена гармата калібру 7,62 мм, кулемет калібру 7,62 мм.Читати #Букви у Telegram, Twitter і у Facebook
14.01 / 14:05
Facebook закон Telegram политика РФ збільшила кількість своїх кораблів у Чорному морі, серед них 1 носій крилатих ракет «Калібр» – ВМС
пресслужба ВМС ЗСУ.Крім цього, в Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації утримуючи на бойовому чергуванні 2 кораблі.В Середземному морі – 9 ворожих кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет “калібр”, загальний залп – 72 ракети.За добу, в інтересах РФ прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 41 судно, з них 25 суден рухалось з протоки Босфор; до Чорного моря – 11 суден, з них 3 судна продовжили рух у напрямку протоки Босфор.У ВМС ЗСУ зазначили, що Росія продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р.
14.01 / 13:10
технологии семья реформа ЄС уважно стежить за узгодженням реформи КСУ відповідно до рекомендацій висновку Венеціанської комісії
йдеться у заяві речника верховного представника ЄС із закордонних справ Петера Стано.У ЄС привітали останні значні зусилля України щодо консолідації верховенства права, попри триваючу військову агресію з боку Росії.Стано зазначив, що нещодавнє призначення з’їздом суддів восьми нових членів Вищої ради юстиції дозволяє цьому ключовому органу суддівського врядування відновити роботу відновити свою роботу.“ЄС рішуче підтримав реформу Вищої ради юстиції України та сподівається на продовження цієї позитивної тенденції”, – наголосив він.Водночас Стано зауважив, що ЄС також уважно стежить за узгодженням реформи КСУ з рекомендаціями висновку Комісії щодо заявки України на членство в ЄС, щоб забезпечити відповідність цього процесу рекомендаціям Венеціанської комісії.“Висновок Венеціанської комісії, опублікований 19 грудня, рекомендує, щоб виключення кандидатів з КСУ також могло здійснюватися на підставі професійної компетентності та щоб кількість Консультативної групи експертів (AGE) було збільшено до семи. При цьому 7-й член повинен бути з квоти міжнародних донорів.
14.01 / 11:39
Facebook Telegram политика оборона РФ розосереджує Чорноморський флот у відповідь на загрозу Новоросійську – британська розвідка
повідомляє пресслужба Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.За даними британської розвідки, 11 січня 2023 року група зі щонайменше 10 кораблів Чорноморського флоту Росії вийшла з Новоросійської військово-морської бази.У Міноборони Великої Британії зазначили, що з огляду на тип і кількість кораблів, що вийшли в море одночасно, ця активність, ймовірно, є розосередженням флоту у відповідь на конкретну загрозу Новоросійську, яку, на думку Росії, вона ідентифікувала.“Малоймовірно, що розгортання означає підготовку до незвичайних обстрілів крилатими ракетами морського базування.
14.01 / 11:23
Facebook президент Telegram политика У Києві пролунали вибухи: росіяни атакують об’єкти критичної інфраструктури
Telegram.Сьогодні вранці у столиці було чутно вибухи. Згодом о 9:35 у Києві оголосили повітряну тривогу.“Ракетна атака на об‘єкти критичної інфраструктури.
14.01 / 10:12
политика оборона начальник В ISW повідомили про загострення конфлікту між російським міноборони та ПВК ֿ«Вагнер»
йдеться у звіті ISW.Оголошуючи про окупацію російське міноборони особливо відзначило штурмову та армійську авіацію, ракетні війська та артилерію та російських десантників за захоплення Соледару, не визнаючи участі ПВК “Вагнера” у боях за місто.Ця заява викликала значний резонанс у російському інформаційному просторі через те, що міноборони РФ не визнало участі вагнерівців у захопленні Соледару.Через шість годин міноборони РФ оприлюднило наступне оголошення, в якому визнало добровольців та десантно-штурмові загони ПВК “Вагнера” учасниками битви за Соледар і зазначило, що вони отримали численні запити щодо свого початкового вшанування окремих військ.Міноборони Росії спробувало виправдати зневажливе ставлення до ПВК “Вагнера”, стверджуючи, що російське “різнорідне угруповання військ” виконувало “спільний план” на Соледарському напрямку.Своєю чергою очільник “ПВК “Вагнер” Євген Пригожин нечітко відповів на замовчування міноборони РФ заявивши, що не може коментувати ситуацію та зазначив, що питання журналістів з цього приводу виявляють їхнє занепокоєння щодо вшанування “героїчного взяття Соледару Вагнером”.На думку аналітиків, Пригожин створив умови негативної реакції на відсутність вшанування вагнерівців особисто відвідавши Соледар декілька днів тому та розповсюдивши цю новину у соцмережах.Експерти додали, що оголошення міноборони РФ підкреслило існуючий конфлікт між ПВК “Вагнер” та відомством, про який в ISW вже заявляли раніше.Ексглава так званого “міноборони ДНР” Ігор Гіркін (Стрєлков) засудив “гострий конфлікт” між традиційним військовим командуванням і неофіційними силами (маючи на увазі ПВК “Вагнер”) під час війни і заявив, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу і начальник російського Генштабу Валерій Герасимов
13.01 / 20:25
Facebook Telegram золото Генштаб: «тривають бої за Соледар»
Про це повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ у Facebook.Зазначається, що протягом доби противник завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області, а також 8 авіаційних ударів по позиціях наших військ: “Здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню”, — йдеться в повідомленні.Крім того, існує небезпека завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів на всій території України. На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обставини без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.Також мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Малі Проходи, Тернова, Білий Колодязь, Бологівка, Дворічна та Григорівка Харківської області.На Куп’янському напрямку ворог обстрілював райони населених пунктів Вільшана, Куп’янськ, Орлянка, Кислівка, Табаївка і Берестове на Харківщині та Стельмахівка Луганської області.На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Невське і Червонопопівка на Луганщині.На Бахмутському напрямку противник обстріляв Спірне, Білогорівку, Роздолівку, Яковлівку, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Дружбу та Північне Донецької області.
13.01 / 20:25
Facebook технологии Telegram Україна сподівається вступити в ЄС «менше, ніж за 2 роки» — Шмигаль
Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.За його словами, в уряді розраховують пройти шлях переговорів про вступ у Європейський Союз “менше, ніж за 2 роки”. Шмигаль запевнив, що тоді Україна стане повноправним членом ЄС.Голова Кабміну нагадав, що обсяг роботи – “колосальний”.
13.01 / 19:19
Facebook технологии Telegram Україна сподівається вступити в ЄС «менш ніж за 2 роки» — Шмигаль
Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.За його словами, в уряді розраховують пройти шлях переговорів про вступ у Європейський Союз “менше ніж за 2 роки”. Шмигаль запевнив, що тоді Україна стане повноправним членом ЄС.Голова Кабміну нагадав, що обсяг роботи “колосальний”.
13.01 / 18:34
политика бюджет мода и стиль «Сфери Світла» чи «Сфери лицемірства»? Як тютюнові компанії-колаборанти відмивають свою репутацію
Анастасія Бонковська, фахівчиня з інформаційних кампаній ГО “Життя” та Дмитро Купира, Виконавчий директор ГО “Життя”. Війна змушує єднатись. Сили оборони України представники влади, зірки шоубізнесу та звичайні люди. Державні органи, громадські ініціативи та приватні компанії.
13.01 / 18:34
Facebook Telegram оборона Наступного тижня у Великій Британії оголосять рішення про надання танків Challenger 2 Україні — ЗМІ
Про це повідомляє The Guardian із посиланням на власні джерела в Україні.Зазначається, що в Україні впевнені, що Велика Британія скоро оголосить про надання близько 10 танків Challenger 2. Це, ймовірно, підштовхне Німеччину дозволити реекспорт танків Leopard 2.У Сполученому Королівстві нібито вже ухвалили рішення щодо цього кроку на тлі тиску на німців напередодні зустрічі західних міністрів оборони в межах формату “Рамштайн”.В Європі налічується понад 2 000 Leopard 2, якими володіють армії 13 країн.
13.01 / 15:34
Facebook Telegram Верховна Рада позбавила мандатів Медведчука, Козака, Деркача, Кузьміна та Аксьонова
повідомив народний обранець Ярослав Железняк.За його даними, чотирьох нардепів від “ОПЗЖ” – Віктора Медведчука, Тараса Козака, Ярослава Деркача та Ріната Кузьміна – під час сьогоднішнього голосування позбавили депутатських мандатів через втрату громадянства України.Це рішення підтримали 320, 317, 314 та 319 нардепів у залі відповідно.Також сьогодні припинив бути народним обранцем і Андрій Аксьонов, який написав заяву про складання мандата декілька днів тому. Його заяву підтримали 294 голосами.За словами Железняка, голосування про позбавлення мандатів не минулось без скандалів.“Спочатку 40 хвилин була дискусія, коли ставити у порядок денний питання позбавлення мандатів 5-ти депутатів.
13.01 / 14:00
президент самит держава Українці найбільше довіряють ЗСУ: результати опитування КМІС
йдеться у повідомленні пресслужби КМІС.Зі всіх опитаних респондентів 96% відповіли, що найбільше довіряють саме ЗСУ. У КМІС наголосили, що рівень довіри до військових протягом року значно зріс.
13.01 / 13:34
Facebook Telegram самит В енергосистемі зберігається дефіцит потужності, проте на вихідні прогнозується зменшення споживання – «Укренерго»
повідомили у пресслужбі НЕК “Укренерго”.У компанії зазначили, що вже на вихідні очікується поступове потепління по всій території України, внаслідок чого прогнозується зменшення споживання. Проте зараз для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діють з 02:00 до 24:00.Відтак, кожний оператор системи розподілу у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту.
13.01 / 12:00
технологии политика оборона РФ, ймовірно, використовує ув’язнених для потреб оборонного виробництва – британська розвідка
повідомляє пресслужба Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.За даними британської розвідки, у листопаді 2022 року “Уралвагонзавод”, найбільший у Росії виробник танків, повідомив місцевим ЗМІ, що після зустрічі з Федеральною службою виконання покарань (ФСИН) він візьме на роботу 250 ув’язнених.У Міноборони Великої Британії зазначили, що у Росії існує давня традиція використання праці ув’язнених, але з 2017 року примусові роботи як окремий вид кримінального покарання було відновлено.Федеральна служба виконання покарань, що має один із найвищих показників ув’язнення у світі, контролює розгалужену імперію з понад 400 000 ув’язнених, і часто звинувачується у надзвичайній жорстокості та корупції.Крім того, у розвідці підкреслили, що ув’язнені є унікальним людським ресурсом, який російські лідери можуть використовувати для підтримки війни в Україні, яку РФ називає “спеціальною військовою операцією”, водночас добровольці залишаються в дефіциті.“Праця ув’язнених, ймовірно, буде мати попит серед виробників низькотехнологічної зброї, таких як “Уралвагонзавод”, які майже напевно перебувають під сильним тиском з боку Москви через потребу збільшення обсягів виробництва”, – підсумували у міністерстві оборони Великої Британії.Читати #Букви у Telegram, Twitter і у Facebook
13.01 / 10:41
Facebook технологии Telegram политика 880 дітей поранено внаслідок повномасштабного російського вторгнення
повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора у Telegram.Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 429, Харківській – 269, Київській – 117, Херсонській – 83, Миколаївській – 82, Запорізькій – 81, Чернігівській – 68, Луганській – 66, Дніпропетровській – 40.Проте ці цифри не є кінцевим результатом, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях України.Також стало відомо про поранення 15-річного хлопця 28 грудня внаслідок обстрілу ворогом села Полтава Луганської області.Через бомбардування та обстріли Збройними силами РФ пошкоджено 3 126 закладів освіти, 337 з них зруйновано повністю.Зазначимо, що в Україні триває 324-та доба повномасштабного російського вторгнення. За цей період часу воїни ЗСУ ліквідували вже понад 114 тисяч російських армійців.
13.01 / 09:29
президент политика оборона В ISW заявили про ймовірне захоплення Соледара російськими окупантами
йдеться у звіті ISW.Експерти зауважили, що геолокаційні кадри, опубліковані 11 та 12 січня, вказують на те, що російські окупанти контролюють більшу частину міста, а, ймовірно, і весь Соледар, витіснивши українських воїнів з західних околиць населеного пункту.Український Генштаб повідомив, що ЗСУ відбили російські атаки на Сіль у Донецькій області — населений пункт за кілометр на північний захід від Соледара .Водночас 12 січня ні Генштаб ЗСУ, ні інші військові джерела не повідомляли про те, що було відбито атаку росіян на Соледар, як це було у попередні дні.Російські джерела, своєю чергою, стверджували, що станом на 12 січня російські війська все ще очищають Соледар від українських сил.12 січня російські мілблогери опублікували кадри, на яких бійці ПВК “Вагнер” вільно гуляють Соледаром, і стверджували, що вони відвідували місто разом з російськими військами.Міністерство оборони Росії не повідомляло, що російські війська захопили Соледар, але речник Кремля Дмитро Пєсков привітав війська РФ з успішними наступальними операціями в населеному пункті.“Усі наявні дані свідчать про те, що українські сили більше не тримають організованої оборони в Соледарі.
13.01 / 02:29
происшествия президент общество На тлі загрози з боку КНДР: Південна Корея може розробити власну ядерну зброю
матеріалі The Wall Street Journal.Перспектива Південної Кореї, неядерної держави, отримати власну зброю, загрожує дестабілізувати зусилля з ядерного роззброєння та розпалити й без того високу напруженість у відносинах з Пхеньяном. Цю ідею довго відкидали США та попередні адміністрації в Сеулі, хоча опитування показали, що її підтримує більшість населення країни.Якщо проблема стане серйознішою, ми можемо придбати власну ядерну зброю, наприклад, розгорнути тактичну ядерну зброю тут, у Південній Кореї, — зазначив пан Юн після зустрічі з представниками оборони Південної Кореї.
13.01 / 00:48
Facebook Telegram оборона Для поповнення втрат російські війська продовжують мобілізацію, зокрема й на території Луганської області – Генштаб
йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ.Зокрема у місті Алчевськ відзначено початок чергової хвилі мобілізації з 9 січня цього року.Протягом доби російські окупанти завдали 5 ракетних ударів, усі – по мирних містах Костянтинівка, Краматорськ та Запоріжжя, а також 12 авіаційних ударів. Здійснили 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню.
12.01 / 17:17
президент оборона самит У Соледарі тривають найжорсткіші бої — Маляр
Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр на брифінгу в Military Media Center у четвер.“Жорстокі й найважчі бої сьогодні тривають у районі Соледара на Бахмутському напрямку. Попри складну обстановку, українські воїни відчайдушно б’ються”, – сказала Маляр.За її словами, ворог, марно намагаючись прорвати оборону ЗСУ і захопити Соледар, зазнає великих втрат.У такий спосіб, підступи до міста всіяні тілами вбитих окупантів, однак противник продовжує просуватися прямо по тілах загиблих бійців: “Наші оборонці проявляють максимальну стійкість та героїзм”, – наголосила Маляр.Нагадаємо, що у Соледарі, місті соляних шахт на сході України, все ще точаться бої, попри заяви Росії про встановлення контролю над регіоном.
12.01 / 16:21
президент оборона самит У Соледарі продовжуються найжорсткіші бої — Маляр
Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр на брифінгу в Military Media Center у четвер.“Жорстокі й найважчі бої сьогодні тривають у районі Соледара на бахмутському напрямку. Попри складну обстановку, українські воїни відчайдушно б’ються”, — сказала Маляр.За її словами, ворог, намагаючись марно прорвати оборону ЗСУ і захопити Соледар, зазнає великих втрат.У такий спосіб, підступи до міста всіяні тілами вбитих окупантів, однак противник продовжує просуватися прямо по тілах загиблих бійців: “Наші оборонці проявляють максимальну стійкість та героїзм”, — наголосила Маляр.Нагадаємо, що у Соледарі, місті соляних шахт на сході України, все ще точаться бої, попри заяви Росії про встановлення контролю над регіоном.
12.01 / 14:45
Facebook Telegram общество политика Росіяни після Донбасу можуть активізувати дії щодо захоплення частини Запорізької області — Генштаб
на брифінгу.РФ, не досягнувши цілей у 2022 році, вирішила вести війну на виснаження.“Прогнозується, що в найближчий час противник буде намагатись вийти на адміністративні кордони Донецької області. У подальшому може активізувати дії щодо захоплення лівобережної частини Запорізької області”, – наголосив він.Російські військові мають намір надалі завдавати удари по енергетичних обʼєктах по всій Україні.
12.01 / 14:05
Facebook технологии Telegram Від ранку у дев’яти областях України задіяно аварійні відключення електроенергії – «Укренерго»
повідомили у пресслужбі НЕК “Укренерго”.Задля забезпечення балансу в енергосистемі України до всіх областей доведено ліміти споживання електроенергії, які діють цілодобово.У разі перевищення вказаних лімітів в регіонах задіють аварійні відімкнення електроенергії.“Вже зранку у дев’яти областях були перевищені ліміти споживання, внаслідок чого для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовувалися аварійні відключення”, – зазначили у компанії.В “Укренерго” нагадали, що проблеми в українській енергосистемі виникли через низку масованих ракетних та дронових атак росіян на енергетичну інфраструктуру.Крім цього, росіяни тимчасово окупували низку електростанцій, які виробляли електроенергію для українців, серед яких найбільша Запорізька АЕС. Ці потужності дозволили б повною мірою покрити потребу в електроенергії.“Будь ласка, розумно споживайте електроенергію, користуйтеся енергоємними приладами почергово.
12.01 / 11:03
Facebook Telegram Російських десантників, які відступили з Херсона відправили на Соледар та Кремінну — британська розвідка
Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Великої Британії у Twitter.Протягом останніх двох діб тривають запеклі бої як навколо Соледару в Донецькій області, так і на підступах до Кремінної в Луганській області.З початку січня 2023 року Росія, ймовірно, виділила частини 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії ВДВ для посилення лінії фронту в Кремінній після оцінки того, що “цей сектор був значно вразливий”.Крім того, до листопада 2022 року Росія залучила майже всі сили ВДВ як війська для утримання лінії фронту в районі Херсона.Тепер російські командири, ймовірно, намагаються використовувати ВДВ відповідно до їхньої передбачуваної доктринальної ролі як відносно елітних сил швидкого реагування. Читати #Букви у Telegram, Twitter і у Facebook
12.01 / 10:05
технологии люди золото 114-річчя від народження Марії Примаченко: історія життя й творчості художниці
З нагоди річниці до дня народження художниці #Букви розповідають про її життєпис та мистецтво.Марія народилася 12 січня 1909 року в селі Болотня в Київській області. Примаченко захоплювалася вишиванням, проте найбільше тяжіла до малювання. Попри погіршення фізичного здоров’я на тлі поліомієліту в дитинстві, мисткиня продовжувала творити.Річ у тім, що на той час смертність захворювання становила —90%.Мати Марії — Параска Василівна була майстринею-вишивальницею, а батько Оксентій Григорович — теслею.Художницю запросили вивчати живопис в Центральній експериментальній майстерні при Київському музеї українського мистецтва.Картина: “Отак Іван пана покатав, аж у коляску впав” / Марія ПримаченкоМарію одразу прийняли до майстерні: “…там дівчата сидять, малюють.
12.01 / 09:15
президент политика держава Росіянам буде важко продовжувати наступ у 2023 році через нестачу боєзапасів – ISW
йдеться у звіті ISW.Американські та українські посадовці 10 січня повідомили CNN, що добова швидкість артилерійського вогню Росії знизилася в деяких районах на 75%, що є історичним мінімумом з початку російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.На думку посадовців, обстріли зменшились через дефіцит боєзапасів або ж, можливо, війська РФ переглядають свою тактику.Речник Східного угруповання військ України Сергій Череватий заявив, що російські сили вичерпали свої запаси 122-мм і 152-мм артилерійських снарядів та інші резерви ще влітку 2022 року, сподіваючись, що потужні артилерійські обстріли принесуть їм більше результатів.Череватий зазначив, що війська РФ тепер повинні перекидати додаткові снаряди з тилових районів Росії та закуповувати додаткові боєзапаси в іноземних держав, щоб уникнути дефіциту на полі бою, який призведе до зниження темпу стрільби.Череватий додав, що українські удари по російських складах боєзапасів і логістиці також перешкоджають Росії розвантажувати боєзапаси поблизу лінії фронту, зменшуючи інтенсивність артилерійського вогню з боку Росії .Окрім цього, російські джерела також все частіше визнають, що дефіцит боєзапасів і поставок у Росії рішуче перешкоджає просуванню російських військ.Відомий російський мілблогер і член мобілізаційної робочої групи президента Росії Володимира Путіна заявив у програмі федерального телебачення, що російських зусиль із формування збройних сил, таких як мобілізація, недостатньо, зазначивши, що успіх Росії на передовій залежить від її економіки та військово-промислового потенціалу.“Раніше ISW оцінювало, що кампанії Кремля з формування збройних сил навряд чи суттєво вплинуть на хід війни, якщо Росія не розв’яже свої фундаментальні проблеми з забезпеченням
12.01 / 01:44
общество оборона самит Чому Росія так прагне захопити місто Соледар – пояснення CNN
CNN.Значення Соледара у військовому плані мінімальне. Однак у разі його захоплення це дозволить російським військам, особливо групі найманців “Вагнера”, зосередити свою увагу на сусідньому Бахмуті, який є мішенню з літа минулого року.Місто Соледар на Донеччині є ціллю для російських військ з травня минулого року.
11.01 / 22:43
происшествия люди самит Стрічка «Похорони Путіна» з Арестовичем: що не так з ідеєю фільму
 “Скажені сусіди”, “Останній москаль”). У фільмі знялися Олексій Арестович, Юрій Горбунов, співачка Квітка, Світлана Тарабарова, Андрій Мацола, богери ютуб-каналу “Bamper TV” Петро Бампер і Сергій Сус.Юрій Горбунов чудово відчуває запити населення: попередньо він продюсував касово-успішні фільми – три частини “Скаженого весілля”.
11.01 / 19:19
Facebook Telegram политика прогноз Нафтові санкції коштують Росії 160 млн євро щоденно – CREA
звіті гельсінського Центру досліджень в галузі енергетики та чистого повітря (CREA).Короткостроковий надприбуток, отриманий Росією через захмарні ціни на нафту та у 2022 році, починає зникати, частково через скорочення споживання, спричинене високими цінами. Тож, подальше скорочення доходів Кремля суттєво послабить здатність країни продовжувати наступ і сприятиме припиненню війни.Європейська заборона на імпорт російської нафти і введена західними країнами гранична ціна на неї щоденно коштує Росії 160 млн євро.Падіння обсягів відвантаження та цін на російську нафту скоротило експортний виторг РФ на 180 млн євро на день.
DMCA